Monday, December 29, 2014

JVA's Twin House, Oslo


























Professor Jarmund Vigsnaes brought the Density in Trondheim Studio to look at progress on his firm's "Twin House".  The house, a cantilevering structure overlooking the fjord, contains a mirrored program for a pair of successful, yet seemingly inseparable identical twins.  While only two units, this type of packaged-program could easily expanded on in a different context.  The architecture, just like the twins, allows for points of deviation that is bounded by a unifying structure.  



























A view from inside the western unit's combined living-room/ kitchen. The book shelf to the right follow's the diagonal strut of the structure's wooden truss system.  In this manner, inside living is bound to the tectonic expression of the house's exterior.

 The exposed wooden framing system provides opportunities for uniform, yet nontraditional window shape.  On a whole, the effect creates a type of half-timbered expression defined by the lightness of void rather than compression of masonry.  




Here is the chopping block floor of the house's upper level, a simple but variegated texture almost good enough to eat off of.

JVA Writer's Cabin Outside of Oslo



  A new cabin touches down from the future in suburban Oslo





As our studio came to a close, the class took a tour of some selected projects around the Oslo.  Though small in area and not particularly urban, the first project is an example of a nuanced approach to compact space.  This recently completed writer's cabin offers a retreat from the main residence.  The singular volume of the interior shifts to create a variety of spaces, ranging from a lazy loft to focused study area.  





above: approach and interior of loft window

 a retreat from the quaint, old and new profiles, paces and spaces






above:  window facing the end of the yard with train station beyond


with an fully glazed opening, natural light floods along the angled interior creating.  This view and light source looks out upon a neighboring train station.  The marked difference of the main residence and this cabin in design is further drawn-out by each building's respective orientation.  The red-gabled house possesses a warm and insular quality, while the cabin opens in view to a neighboring train station.  At the desk, the energy of arrival and departure is pulled through the cabin's volume.  This orientation at the very least offers a complementary respite and periodic flash of color to the insular focus of writing.