Monday, December 29, 2014

JVA Writer's Cabin Outside of Oslo



  A new cabin touches down from the future in suburban Oslo





As our studio came to a close, the class took a tour of some selected projects around the Oslo.  Though small in area and not particularly urban, the first project is an example of a nuanced approach to compact space.  This recently completed writer's cabin offers a retreat from the main residence.  The singular volume of the interior shifts to create a variety of spaces, ranging from a lazy loft to focused study area.  





above: approach and interior of loft window

 a retreat from the quaint, old and new profiles, paces and spaces






above:  window facing the end of the yard with train station beyond


with an fully glazed opening, natural light floods along the angled interior creating.  This view and light source looks out upon a neighboring train station.  The marked difference of the main residence and this cabin in design is further drawn-out by each building's respective orientation.  The red-gabled house possesses a warm and insular quality, while the cabin opens in view to a neighboring train station.  At the desk, the energy of arrival and departure is pulled through the cabin's volume.  This orientation at the very least offers a complementary respite and periodic flash of color to the insular focus of writing.

No comments:

Post a Comment